Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms torsdag 26.04.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig der snøoverflaten er myk og fuktig.

Skredfarevurdering

Der overflaten har fryst til og snødekket har blitt hardere og tørrere skal det nå mye til for å påvirke vedvarende svake lag nede i snødekket. Disse lagene finnes fortsatt i snødekket, flakskred på vedvarende svake lag kan derfor ikke utelukkes helt. Små, våte løssnøskred kan gå naturlig eller utløses av skiløper der hvor snøoverflaten er våt. Nysnøflak kan dannes i høyden, men ventes til å bli små, samt stabiliseres relativt raskt og binde seg godt til underlaget.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 25. april 2018

Mildværet forrige uke påvirket snøoverflaten i alle himmelretninger opp til nær fjelltopphøyde. Lavere temperaturer denne uken med nattefrost også i lavere høyder har gjort at snødekket har blitt hardere og tørrere. I høyden og spesielt i nordsider kan det ligge litt tørr løssnø i overflaten. Temperatur og skydekke er avgjørende for hardheten på snøoverflaten fremover.

Det finnes fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn og begerkrystaller etter kuldeperioden tidligere i vinter. Stedvis ligger det mye (ca. 40-70 cm) og delvis hardpakket snø over lagene, mens stedvis kan mildvær og sol ha omvandlet og stabilisert de svake lagene. Varmen og regnet den siste uken har omvandlet den eldre fokksnøen, og under 300-500 moh begynner kantkornene å bli mer og mer avrundet.

Forrige uke gikk det flere store skred i regionen, men det er ikke observert skredaktivitet av betydning de siste dagene.

Fjellvær

Onsdag 25. april 2018

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Torsdag 26. april 2018

3-7 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest. -5 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS